Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell Elsősegély vizsgafelkészítés Viszgaszabályzat Kezdőlap
Közúti elsősegély vizsga A - B tételei Elsősegély vizsgafeladatok Regisztráció Kapcsolat

9. Segélynyújtási technikák

A korábbi cikkekben ismertetett sérülések ellátásához előfordulhat, hogy speciális segélynyújtási technikákat kell alkalmazni. Ezek általában azért indokoltak, mert a sérültet gyakran tilos mozgatni, vészhelyzetben azonban előfordulhat, hogy rákényszerülünk erre a külső életveszély elhárításának érdekében. Az alábbi módszerek segítenek, hogy a sérültet a lehető legkíméletesebben mozgassuk.

Tálcafogás

Ezt a műveletet potenciális gerincsérülés esetében szükséges alkalmazni. A megsérült gerinc csigolyái rendkívül érzékenyek mindennemű mozgatásra, ezért a tálcafogást nagyon körültekintően kell végezni. A műfogás komoly gyakorlatot igényel, így laikusok általi alkalmazását egyre szélesebb körben nem javasolják. A hátán fekvő sérült fejét rögzítse egy segélynyújtó! A bajba jutott egyik oldalán helyezkedjen el három segélynyújtó úgy, hogy azonos oldali lábukon térdelnek, másikon guggolnak. Óvatosan vezessék át kezüket a sérült háta alatt törekedve arra, hogy a gerincet a legkisebb mértékben mozdítsák! Fogják meg a sérült átellenes kezét, majd háromig számolva, háromra, egyszerre emeljék meg!

Rautek-féle műfogás

Balesetet szenvedett gépjárműből általában nem tanácsos kivenni a sérültet, de a veszély elhárítása érdekében itt is kivételt kell tenni. Helyszínbiztosítás után vizsgáljuk meg a sérültet! Mellkasi sérülés, medencesérülés, illetve potenciális gerincsérülés esetén a legszerencsésebb, ha a sérült nem mozog, így ilyenkor még óvatosabban kell eljárni! Lehetőleg helyezzünk fel nyakmerevítőt, majd nézzük ki, hogy hová fogjuk helyezni a sérültet, miután kiemeltük a járműből.

Álljunk a sérült mellé úgy, hogy vele azonos irányba nézzen a testünk! Karjainkkal nyúljunk át hátulról a sérült hónalja alatt mindkét oldalon. A sérült külső karját derékszögben hajlítsuk be, két kézzel fogjuk meg a csuklóját, illetve az alkart a könyök mellett, és emeljük ki a járműből! Egyik térdünket behajlítva támasszuk meg a sérült törzsét a combunkon, és így húzzuk biztonságos helyre! Végül óvatosan helyezzük a sérültet a megfelelő pozícióba, és ellenőrizzük az állapotát!

Bukósisak levétele potenciális gerincsérültről

Mivel a nyakcsigolyák különösen érzékenyek és sérülésük életveszélyes, a bukósisak levétele komoly odafigyelést igényel. Potenciális gerincsérültről a sisakot akkor kell eltávolítani, ha eszméletlen és a hátán fekszik, illetve ha másképp nem lehet felszabadítani a légutakat. Az eljáráshoz két segélynyújtó szükséges. Egyikőjük térdeljen a sérült feje fölé és fogja meg a sisak peremét, a másik pedig helyezkedjen el a bajbajutott egyik oldalán, közel a fejhez! Az oldalt térdelő segélynyújtó nyissa fel a sisakot, szükség esetén távolítsa el a sérült szemüvegét és kapcsolja ki a rögzítő pántot! Ezután nyúljon be a sisakba és fogja meg két kezével a fejet stabilan.

A fej fölött térdelő segélynyújtó óvatosan, lassan húzza le a sisakot, miközben társa folyamatosan követi kezével a sisakot és megtartja az egész fejet. Miután a sisak lekerült, az azt lehúzó segélynyújtó csúsztassa be a térdét a fej alá és támassza meg rajta! Ennek a bonyolultnak hangzó műveletnek a célja, hogy a sérült feje végig mozdulatlan maradjon a testéhez képest. Végül biztosítsunk a szabad légutakat és várjuk meg a mentők kiérkezését!

Áramkörből kimentés

Áramütést szenvedett sérült esetén, aki nem került ki az áramkörből, gyors beavatkozásra van szükség. Győződjünk meg a biztonságról, majd lehetőleg azonnal áramtalanítsuk a helyiséget, kapcsoljuk le a biztosítékot! Ha nem tudjuk biztonságosan megközelíteni a helyszínt, hívjunk műszaki mentést! Semmiképp ne érjünk hozzá az áramforrással kapcsolatban lévő sérülthez!

Amennyiben nem találjuk a főkapcsolót, 230 V esetén megpróbálhatjuk a sérültet egy elektromosságot nem vezető tárggyal (pl.: fabot), szigetelő anyagon (pl.: gumipapucs) állva kilökni az áramkörből. Tudnunk kell azonban, hogy ez veszélyes művelet a segélynyújtóra nézve. Miután a sérült elszakadt az áramforrástól, vizsgáljuk meg a reakciókészségét és szükség szerint a légzését! Hívjunk mentőt, majd lássuk el az áramjegyeket (bemeneti és kimeneti) az égés ellátásának megfelelően!

Vízi baleset

Amennyiben fuldokló embert veszünk észre, azonnal értesítsük a szakképzett vízi mentőt, semmiképp ne próbálkozzunk meg magunk a sérült partra juttatásával. A partra kikerült sérültet fektessük le, vizsgáljuk meg reakciókészségét és légzését, majd ez alapján járjunk el! Hívjunk mentőt és takarjuk be a sérültet! Vízbe került járműből a meneküléshez nyissuk ki résnyire az ablakokat, majd amikor már nyakig ér a víz, vegyünk nagy levegőt, nyissuk ki az ajtót és ússzunk ki a partra!


Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell