Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell Elsősegély vizsgafelkészítés Viszgaszabályzat Kezdőlap
Közúti elsősegély vizsga A - B tételei Elsősegély vizsgafeladatok Regisztráció Kapcsolat

IV. FEJSÉRÜLÉS


1. Gyalogos gázolás történt, megállsz segítséget nyújtani. Az úttesten hanyatt fekvő sérült füléből és orrából enyhén, szivárgó vérzést észlelsz. Sérülés; koponyaalapi törés.


2. Egy kerékpáros elesett. Elsőként érkezel a baleset helyszínre. Rákérdezésedre a sérült elmondja, hogy szédeleg, és nagyon fáj a feje. Sérülés; agyrázkódás.


3. Segédmotoros egy személygépkocsi elé hajtott úgy, hogy a segédmotoros bukósisakja nem volt bekötve, így az leesett a fejéről. A sérült a segédmotoros kerékpár mellett könyökére támaszkodva félig ülő helyzetben van, bal füléből vér szivárog, fejét fájlalja. Többször megkérdezi tőled, hogy mi történt vele. Sérülés; koponyaalapi törés, agyrázkódás.


4. Személygépkocsi letért az útról, ezt látva megállsz segítséget nyújtani. Az első ülésen ülő utas nem volt bekötve és a szélvédőnek esett. Homlokán duzzanat látható, rákérdezésedre elmondja, hogy szédül és hányingere van. Sérülés; agyrázkódás.


5. Motorosként gyalogost gázoló autó mögött haladsz. Látva a gázolást, félre állsz. Amikor a gyalogoshoz sietsz, azt észleled, hogy a sérült mozdulatlan, de kis idő után már felül és fájlalja a fejét. Sérülés; agyrázkódás.V. ALSÓ VÉGTAG SÉRÜLÉSE