Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell Elsősegély vizsgafelkészítés Viszgaszabályzat Kezdőlap
Közúti elsősegély vizsga A - B tételei Elsősegély vizsgafeladatok Regisztráció Kapcsolat

III. FELSŐ VÉGTAG SÉRÜLÉSE


1. Személyautóval közlekedve látod, hogy az előtted haladó segédmotoros lehajt az úttestről és felbukik. Megállsz segítséget nyújtani. A sérült sisakot nem visel, arcán horzsolások látszanak, bal könyöke fáj, duzzadt, deformált. Sérülés; könyöktörés, de fejsérülés is feltételezhető.


2. Az autódból kiszálló ismerősöd a havas úton megcsúszott, elesett. A jobb felkarja megsérült, felduzzadt, jócskán deformálódott, mellkasa jobb oldalán fájdalmat jelez, mely minden légvételkor erősödik. Sérülés; felkartörés és bordatörés.


3. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. A kerékpáros gyalogost lökött fel és elhajtott. A sérült bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, homlokán 3 cm-es szennyezett seb látható. Sérülés; vállficam, vagy törés, vérző fejsérülés.


4. Személygépkocsiddal közlekedve az előtted haladó motoros a kanyarban kicsúszott. Te, megállsz segítséget nyújtani. A sérült bal könyökét fájlalja, nagyon nehezen mozgatja, többször megkérdi tőled, hogy mi történt vele. Sérülés; könyöktörés vagy ficam, agyrázkódás (fejsérült).


5. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az árokba borult személygépkocsi utasát beszorulva találod, aki kéri, hogy segíts rajta. A sérült bal alkarja deformált, a sérülés területén sebes felületet látsz, enyhe, szívargó vérzéssel. Sérülés; nyílt alkartörés.IV. FEJSÉRÜLÉS