Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell Elsősegély vizsgafelkészítés Viszgaszabályzat Kezdőlap
Közúti elsősegély vizsga A - B tételei Elsősegély vizsgafeladatok Regisztráció Kapcsolat

I. ERŐS VÉRZÉS


1. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. A kerékpáros a balkarját fájlalja, Iábszárán 8 - 10 cm-es roncsolt seb látható. A seb erős sugárban lüktetve vérzik. Sérülés; artériás vérzés a lábszáron, karsérülés (esetleg törés).


2. Személyautóval közlekedve látod, hogy a mezőről hazafelé tartó kerékpáros elesik és a nála lévő sarlóval megvágja a nyakát. Odamenve azt is látod, hogy a földön ülő sérült nyakának bal oldalán nagy seb tátong, a sebből a vér erős sugárban lüktetve spriccel. Sérülés; nyaki artériás vérzés.


3. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Egy motorkerékpáros elesett, de úgy, hogy közben a motorjával egy járókelőt is fellökött. Ennek a járókelőnek a bal lábszárából bőségesen folyik a vér, a járdán fekszik, segítségért kiabál. Sérülés; visszeres vérzés a bal lábszáron.


4. Buszon utazva - hirtelen fékezést követően - az egyik álló utas a kapaszkodónak esett, majd az ülésre huppant. Homloka bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan folyik a vér. Sérülés; vérző fejsérülés, feltehetőleg vénás, ugyanis a vér folyamatosan folyik.


5. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Fémlapokat szállító személygépkocsi utánfutójáról lecsúszó kis fémlapocska sebesít meg egy segédmotoros - kerékpárost, aki az útpadkán ül, csuklóján arasznyi sebből a vér nagy sugárban spriccel. Sérülés; artériás vérzés.


6. Az út szélén álló elromlott járművet javította a gépkocsi vezetője, közben éles lemez szakította fel csuklóját. Arra érkezel, hogy a földön fekszik, sebéből lüktetően spriccel a vér, a sérült sápadt, és már láthatóan elgyengült állapotban van. Sérülés; shockk-os állapot, artériás vérzés.


7. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az egyik gépkocsi utasa a roncsba beszorulva ül, hajas fejbőrén lévő sebéből a vér nagy mennyiségben és folyamatosan folyik. Sérülés; vérző fejsérült, feltehetőleg vénás, mert folyamatosan folyik.II. ESZMÉLETLEN BETEG