Amit a jogosítvány megszerzéséhez tudni kell Elsősegély vizsgafelkészítés Viszgaszabályzat Kezdőlap
Közúti elsősegély vizsga A - B tételei Elsősegély vizsgafeladatok Regisztráció Kapcsolat

Elsősegély vizsga "A" tételsor

I. ERŐS VÉRZÉS

1. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. A kerékpáros a balkarját fájlalja, Iábszárán 8 - 10 cm-es roncsolt seb látható. A seb erős sugárban lüktetve vérzik.

2. Személyautóval közlekedve látod, hogy a mezőről hazafelé tartó kerékpáros elesik és a nála lévő sarlóval megvágja a nyakát. Odamenve azt is látod, hogy a földön ülő sérült nyakának bal oldalán nagy seb tátong, a sebből a vér erős sugárban lüktetve spriccel.

3. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Egy motorkerékpáros elesett, de úgy, hogy közben a motorjával egy járókelőt is fellökött. Ennek a járókelőnek a bal lábszárából bőségesen folyik a vér, a járdán fekszik, segítségért kiabál.

4. Buszon utazva - hirtelen fékezést követően - az egyik álló utas a kapaszkodónak esett, majd az ülésre huppant. Homloka bal oldalán lévő zúzott sebből folyamatosan folyik a vér.

5. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Fémlapokat szállító személygépkocsi utánfutójáról lecsúszó kis fémlapocska sebesít meg egy segédmotoros - kerékpárost, aki az útpadkán ül, csuklóján arasznyi sebből a vér nagy sugárban spriccel.

6. Az út szélén álló elromlott járművet javította a gépkocsi vezetője, közben éles lemez szakította fel csuklóját. Arra érkezel, hogy a földön fekszik, sebéből lüktetően spriccel a vér, a sérült sápadt, és már láthatóan elgyengült állapotban van.

7. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az egyik gépkocsi utasa a roncsba beszorulva ül, hajas fejbőrén lévő sebéből a vér nagy mennyiségben és folyamatosan folyik.

II. ESZMÉLETLEN BETEG

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült az ütközéskor kizuhant a gépkocsiból és mozdulatlan fekszik, furcsán, hörögve veszi a levegőt.

2. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az oszlopnak ütközött személygépkocsiban a kormányra borulva, sérült járművezetőt találsz. Bal halántéka táján szivárgó vérzését észlelsz. Megszólítod, de nem válaszol.

3. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az oszlopnak ütközött gépkocsiban egy nem beszélő, nem mozgó, szemeit csukva tartó, a bal első ülésen kormányra borult sérültet találsz.

4. Közúti balesetnél állsz meg segítséget nyújtani. Több jármű ütközött, az egyik összetört személygépkocsi vezetőülésében talált sérült oldalra dőlve fekszik, mozdulatlan.

5. Két személygépkocsi ütközött. Az egyik gépkocsivezető a kormányra van borulva. A másik jármű vezetője nem tud kiszállni, lábait fájlalja.

III. FELSŐ VÉGTAG SÉRÜLÉSE

1. Személyautóval közlekedve látod, hogy az előtted haladó segédmotoros lehajt az úttestről és felbukik. Megállsz segítséget nyújtani. A sérült sisakot nem visel, arcán horzsolások látszanak, bal könyöke fáj, duzzadt, deformált.

2. Az autódból kiszálló ismerősöd a havas úton megcsúszott, elesett. A jobb felkarja megsérült, felduzzadt, jócskán deformálódott, mellkasa jobb oldalán fájdalmat jelez, mely minden légvételkor erősödik.

3. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. A kerékpáros gyalogost lökött fel és elhajtott. A sérült bal vállában heves, lüktető fájdalmat érez, homlokán 3 cm-es szennyezett seb látható.

4. Személygépkocsiddal közlekedve az előtted haladó motoros a kanyarban kicsúszott. Te, megállsz segítséget nyújtani. A sérült bal könyökét fájlalja, nagyon nehezen mozgatja, többször megkérdi tőled, hogy mi történt vele.

5. Közúti balesetnél megállsz segítséget nyújtani. Az árokba borult személygépkocsi utasát beszorulva találod, aki kéri, hogy segíts rajta. A sérült bal alkarja deformált, a sérülés területén sebes felületet látsz, enyhe, szívargó vérzéssel.

IV. FEJSÉRÜLÉS

1. Gyalogos gázolás történt, megállsz segítséget nyújtani. Az úttesten hanyatt fekvő sérült füléből és orrából enyhén, szivárgó vérzést észlelsz.

2. Egy kerékpáros elesett. Elsőként érkezel a baleset helyszínre. Rákérdezésedre a sérült elmondja, hogy szédeleg, és nagyon fáj a feje.

3. Segédmotoros egy személygépkocsi elé hajtott úgy, hogy a segédmotoros bukósisakja nem volt bekötve, így az leesett a fejéről. A sérült a segédmotoros kerékpár mellett könyökére támaszkodva félig ülő helyzetben van, bal füléből vér szivárog, fejét fájlalja. Többször megkérdezi tőled, hogy mi történt vele.

4. Személygépkocsi letért az útról, ezt látva megállsz segítséget nyújtani. Az első ülésen ülő utas nem volt bekötve és a szélvédőnek esett. Homlokán duzzanat látható, rákérdezésedre elmondja, hogy szédül és hányingere van.

5. Motorosként gyalogost gázoló autó mögött haladsz. Látva a gázolást, félre állsz. Amikor a gyalogoshoz sietsz, azt észleled, hogy a sérült mozdulatlan, de kis idő után már felül és fájlalja a fejét.

V. ALSÓ VÉGTAG SÉRÜLÉSE

1. Személygépkocsi gyalogost gázolt. A sérült az úttesten fekszik, hangosan jajgat, bal combját fájlalja. A vezető elmondja, hogy a sérült a gázolást követően 1-2 percig még nem panaszkodott, nyugodtan feküdt.

2. Tehergépkocsi kerékpárost gázolt. A sérült arca véres, bal bokáját fájlalja, mely duzzadt, deformált.

VI. SÚLYOS SÉRÜLÉS

1. Kerékpáros padkára hajtott és a szegélykőre esett. Hátát fájlalja, úgy érzi, hogy zsibbad a bal lába.

2. Egy személygépkocsi nagy sebességgel fának ütközött, ezt látva megállsz segítséget nyújtani. A vezető nem volt bekötve, medencéjét fájlalja.

3. Árokba hajtott egy gépkocsi, a vezetője a baleset során kizuhant a járműből, az árokban fekszik, segítséget kér.

4. Egy terepjáró személygépkocsi gyalogost gázolt. A sérült a jármű alatt fekszik, mindkét combját fájlalja.

5. Motoros előtted haladva a gödörbe hajt. A sérült néhány métert repül az elesés helyéhez képest és az úttesten fekszik, de eszméleténél van.

VII. CO MÉRGEZÉS

1. Autóvillamossághoz hobbi szinten értő ismerősödhöz érkezel. Jól hallható a garázsból a gépkocsi motorjának hangja. Az ablakon benézve látod, hogy a nyitott ajtajú autóban ül, arccal a kormányra borulva.

VIII. LÉGÚTI IDEGENTEST

1. Gyermekülésben utazó, apró műanyag építőjátékkal játszó gyermeked hirtelen fuldokolni kezd, láthatóan erős légszomjjal küzd. Légvételeit sípoló hangjelenség kíséri.

2. Felnőtt utasod szendvicset fogyaszt, közben beszélgettek. Hirtelen erősen köhint néhányat, majd láthatóan nem kap levegőt és nem tud hangot adni.